X

Vanaf 1 september 2015 is het niet meer mogelijk om in ondertrouw te gaan. Deze oude traditie is vanaf die datum te vervallen.

Met ondertrouw (of huwelijksaangifte) wordt bedoeld: bij de gemeente aangeven dat je van plan bent om te gaan trouwen. 'In ondertrouw gaan' was tot nu toe noodzakelijk om te kunnen trouwen. Maar vanaf 1 september 2015 is deze oude traditie vervallen.

Stellen kunnen nu via internet aan hun gemeente laten weten dat ze gaan trouwen. Ook wie een geregistreerd partnerschap aangaat, kan dat gewoon via internet laten weten. Dat moet nog wel - net als met de ondertrouw - minstens twee weken voor het officiële huwelijk/ partnerschap gebeuren.

In de tijd tussen dat moment en het huwelijk kunnen de persoonsgegevens van het toekomstige echtpaar worden gecontroleerd. Ook vervalt de 'toestemming' om te trouwen net als nu na een jaar. De elektronische aangifte is gratis.

Speciale betekenis

Vroeger had ondertrouw een speciale betekenis, omdat het werd gezien als het begin van de bruidsdagen, oftewel de tijd waarin de bruiloft werd georganiseerd.

Doordat alle formaliteiten en feestelijkheden rondom de ondertrouw door de jaren heen zijn verdwenen, is ondertrouw tegenwoordig nog slechts een administratieve kwestie. Daarom is besloten om deze traditie te schrappen.