X

Sinterklaas op jullie huwelijk

Hoe leuk is het om rond de Sinterklaastijd te trouwen! Hilariteit alom als de Sint jullie als vers echtpaar komt feliciteren en wellicht zelf zijn grote boek nog even open doet om over jullie als koppel nog wat smeuïgs te vertellen! Trouw ik jou kan dit voor jullie regelen en maakt er zo een dag voor jullie van om nooit meer te vergeten!

Maar wist je eigenlijk dat...

Sinterklaas ooit huwelijksmakelaar was? Dat tonen oude ansichtkaarten. Pepernoten strooien is een vruchtbaarheidssymbool. Dat staat in het boek ‘1000 jaar Sinterklaas’, over de steeds veranderende traditie rond Sint en Piet.

Sinterklaas als koppelaar en 'goedhuwelijksman', ansichtkaart uit 1900

 

Kaart uit boek '1000 jaar Sinterklaas'

Dat we Sinterklaas een ‘goedheiligman’ noemen, komt niet omdat we hem zo heilig vinden – het is een verbastering van ‘hylick’ man, huwelijk man. Sint is een goedhuwelijksman: zeker tot rond 1900 werd Sint in Nederland, Frankrijk en België als huwelijksmakelaar gezien. Neem deze ‘Meysjesbede’ uit 1875: „Sint Nicolaas Goedheiligman! …/ U roep ik heel droevig an;/ Niet om zoete koek of vijgen,/ Of om kinderpoppengoed./ Laat mij maar een vrijer krijgen/ Die mijn minnelust voldoet.”

Er werden vroeger rond 5 december Sint- ansichtkaarten gestuurd aan ongetrouwde mannen en vrouwen, met de wens dat ze snel zouden trouwen. Die rol als koppelaar heeft de Sint tegenwoordig helemaal niet meer; die wordt de laatste tijd overgenomen door Sint Valentijn, een vage heilige, op Valentijnsdag op 14 februari, een traditie die uit Amerika is komen overwaaien.

Dat Sint aanvankelijk de koppelaar was, hangt samen met de oudste legende over Sint Nicolaas; hij zou als rijke, gulle jongeman (nog niet als bisschop) goudstukken door de ramen hebben gegooid bij een huis, drie avonden opnieuw, om te voorkomen dat een arme man zijn drie dochters in de prostitutie zou dwingen; de man had geen geld voor een bruidsschat, en dan kon een meisje niet trouwen. De goedhuwelijksman Sint strooide goudstukken, zodat ze netjes trouwen konden. En dat allemaal in het vroegchristelijk gebied dat nu Zuidwest-Turkije is, rond 300 na Christus. Daar begint het Sint-verhaal, dat zich steeds lijkt te veranderen en aan te passen, hoewel de kern – barmhartigheid, gulheid – blijft.

 

Vruchtbaarheidsbevorderaar

De vroege Sint was meer dan een koppelaar, hij was beschermheer van varensgasten, handelaren en vooral een kindervriend, die ook nog als beschermheilige van een vruchtbaar huwelijk gezien werd: hij was de man die een rijke kinderzegen bevorderde. Vandaar dat er nu nog steeds pepernoten rondgestrooid worden tijdens het Sinterklaasfeest. Die pepernoten zijn symbool voor de vruchtbaarheid, rijkelijk gestrooid zaaigoed.